Månadsbrev: Hopp och förtvivlan

Initialt ökade tidsseriemomentum (TSMOM) mätt som MDI betydligt. Marknaderna vände dock kraftigt i mitten av månaden efter en betydande uppgång i nya fall av coronavirus och TSMOM var i slutet av månaden oförändrat på mycket låga nivåer.

De flesta större aktieindex steg efter förväntningar om mer finanspolitisk, och monetär, stimulans och oväntat stark ekonomisk data. Den 11 juni drabbades emellertid aktiemarknaderna av sitt värsta dagliga fall sedan mars då investerarna oroades av dystra ekonomiska utsikter och bekymmer över en ny infektionsvåg.

Räntorna på statsobligationer ökade när investerare hoppades på en snabb återhämtning. Den amerikanska dollarn försvagades främst mot euron efter att ECB kraftigare stimulans än förväntat. Under andra hälften av månaden vändes emellertid dessa rörelser nästan fullständigt då ökande antal fall av Covid-19 i USA och förnyade karantänåtgärder skapade rädsla för att viruset kunde stoppa den ekonomiska återhämtningen.

Råoljepriserna steg i volatil handel och guldpriset klättrade till den högsta nivån på åtta år efter stigande inflationsoro.

De globala ekonomiska utsikterna förblir mörka trots betydande återhämtningar i en del av statistiken. Med tanke på den stora ökningen av nya COVID-19 fall är det svårt att förstå var marknaderna får sin optimism från annat än förväntningarna om nya stödåtgärder från regeringar och centralbanker. RPMs indikatorer förblir i stort sett neutrala och portföljerna välbalanserade med och ligger på långsiktigt genomsnittliga risknivåer.

För mer detaljer - läs respektive fonds månadsrapport nedan:

RPM Evolving CTA Fund juni 2020 

RPM Galaxy juni 2020