Månadsbrev oktober: Förnyad oro!

Förra månaden ökade först tidsseriemomentum (TSMOM), mätt som MDI, till över genomsnittliga nivåer när aktiemarknaderna steg på stimulansförhoppningar i USA. Mot slutet av månaden sjönk dock indikatorn under sitt långsiktiga genomsnitt då volatiliteten ökade och de flesta marknader ändrade riktning.

När det gäller finansiella marknader ökade aktieindex under första halvan av månaden på förväntningar om ett nytt hjälppaket och när president Trump återvände till Vita huset efter bara tre dagar på sjukhus. Sedan, mot slutet av månaden spikade VIX och globala aktier drabbades av sin värsta vecka sedan den 20 mars efter förnyade virusrelaterade nedstängningar över hela Europa och en försiktighet inför det kommande presidentvalet i USA. Den amerikanska dollarn försvagades under hela månaden när investerare uppmärksamt följde de pågående amerikanska stimulanssamtalen. I Europa steg obligationspriser efter ytterligare begränsningar och nedstängningar för att bromsa den andra vågen av pandemin medan den amerikanska räntan steg efter ny optimism. På råvarusidan ökade oron över effekten av nya virusrelaterade restriktioner och återhämtningstakten. Detta tryckte ner oljepriserna. Priset på sojabönor steg till sin högsta nivå sedan 18 mars efter att USDA hade uppgett att lagren kommer att minska till den lägsta nivån på fem år.

Med Europa på väg mot ytterligare lockdown, det amerikanska valet och osäkerheten kring det, förblir de globala makroutsikterna dystra. För närvarande verkar återhämtningen ha tappat fart eftersom marknaderna söker riktning. Det slutgiltiga resultatet av valet kan dock utlösa en ny TSMOM-uppgång. Portföljrisker och RPM-indikatorer är i stort sett neutrala men förblir i linje med en ökad målrisk. Vi övervakar situationen noggrant och är redo att öka eller minska risken beroende på volatiliteten efter valet.

För mer detaljer - läs respektive fonds månadsrapport nedan:

RPM Evolving CTA Fund oktober 2020 

RPM Galaxy oktober 2020