MÅNADSBREV: INFLATIONSHÖKARNAS ÅTERKOMST

Tidsseriemomentum (TSMOM), mätt som RPM:s MDI, minskade kontinuerligt under hela månaden, men särskilt under den tredje veckan när hökaktiga Fed-kommentarer skrämde marknadsaktörerna vilket utlöste ett par smärtsamma vändningar.

Obligationer och aktier steg under den första halvan av månaden på förhoppningar om att den globala ekonomiska återhämtningen skulle fortsätta att ta fart, samtidigt som man satsade på att eventuell överhettning skulle uppvägas av fortsatt monetär stimulus. Men i tredje veckan steg räntorna, aktierna sjönk, VIX spikade och US-dollarn noterade sin största 2-dagars vinst för året efter att den amerikanska centralbanken hade chockerat investerare när de signalerade en räntehöjning ett helt år tidigare än tidigare förväntat. Mot slutet av månaden återhämtade sig dock aktiemarknaderna medan räntorna och dollarn föll tillbaka igen, eftersom Fed backade på sina egna hökaktiga kommentarer och då entusiasmen för president Bidens infrastrukturuppgörelse uppvägde oron över ännu en mycket högre inflation än förväntat i USA.

När det gäller råvaror och metaller har de uppvisat liknande vändningar under månaden i kölvattnet av ovannämnda Fed-förvirring. Men uppgången i oljepriset fortsatte nästan oförminskat efter en kraftig återhämtning av europeiska flygresor inför EU: s införande av vaccinpass den 1 juli.

Sammantaget förblir makroutsikterna ganska positiva med den senaste amerikanska infrastrukturuppgörelsen som ger ännu mer bränsle. Men när reflationsåterhämtningen fortsätter fokuserar marknadsaktörerna mer och mer på centralbanksåtgärder. Det är inte osannolikt att det nuvarande rallyt fortsätter, men en marknadsmiljö som utsätts för (oväntade) centralbankskommentarer är mer benägen att plötsligt vända. För tillfället förblir RPM-indikatorer neutrala till negativa och därmed hålls portföljriskerna oförändrat på långsiktiga genomsnittsnivåer.

För mer detaljer - läs respektive fonds månadsrapport nedan:

RPM Evolving CTA Fund juni 2021 

RPM Galaxy juni 2021