Månadsbrev: Lättnad och efterfrågechock

Riskfaktorn Time Series Momentum (TSMOM), mätt som RPM’s MDI, var i princip oförändrad, något under sin långsiktigt genomsnittliga nivå. Som en följd ökad optimism kring behandling av Covid-19 och tecken på att utbrottet stabiliserats i vissa länder, steg globala aktier, vilket i hög grad vände det historiska fallet i aktier som sågs i mars. I USA hade aktieindex sin bästa april-månad sedan andra världskriget då förtroendet för att Fed kan stabilisera marknaden för företagskrediter övertrumfade dystra ekonomiska data: ytterligare en brant ökning av arbetslösheten, det värsta månatliga fallet i industriproduktionen på 70 år och rekordfall i detaljhandelsförsäljningen. Oljepriserna föll kraftigt på grund av oro för efterfrågan och lagringskapacitet vilket kulminerade i att WTI-oljan handlades i negativt territorium för första gången i historien. Guldpriset steg till ett sju-årshögsta mitt under den pågående pandemin. Sist men inte minst, hamstring och vissa regeringars exportbegränsningar drev upp spannmålspriserna under hela månaden.

RPM: s fonder hade blandat resultat där vinster i aktieindex och mjuka råvaror i olika grad kompenserades av förluster i valutor och energimarknader. Avkastningen var blandad mellan förvaltare och substrategier.

Jämfört med förra månaden har de globala makroutsikterna inte förändrats, dvs den värsta globala recessionen sedan andra världskriget väntas nu inträffa. För tillfället har dock regeringar och centralbanker lyckats sätta stopp för paniken. Oron för en andra våg av infektioner och / eller en andra våg av panik på finansmarknaderna kvarstår dock. Sammantaget förblir RPM-portföljerna välbalanserade eftersom indikatorerna är neutrala över hela linjen.

För mer detaljer - läs respektive fonds månadsrapport nedan:

RPM Evolving CTA Fund april 2020

RPM Galaxy april 2020