Månadsbrev: Oöverträffad marknadsvolatilitet i spåren av pandemin

I början av månaden föll aktier, VIX spikade, obligationsräntorna föll till rekordlåga nivåer och den amerikanska dollarn förlorade mark mot andra stora valutor på grund av ökande rädsla för att coronavirus-pandemin skulle spridas ytterligare. Krisen blev till verklig panik när aktier upplevde sin värsta vecka sedan kraschen 1987 och VIX spikade till nivåer som inte har setts sedan 2008. Men under den sista veckan i månaden var allt upp å ner igen. Trots en rekordstor ökning i USA:s arbetslöshetssiffror, återhämtade sig aktiemarknaderna kraftigt medan VIX fortsatte att falla ytterligare efter ett stimulanspaket från Fed för att motverka den ekonomiska effekten av Covid-19. Räntorna föll när investerarna sökte säkerheten i statsobligationer och dollarn noterade sitt största fall under en vecka, på mer än ett decennium.

RPM:s fonder levererade blandade resultat. Evolving var upp trots oöverträffad marknadsvolatilitet när coronavirus-paniken drabbade. Vinster i obligationer och energimarknader kompenserade förluster i aktier och avkastningen var blandad mellan förvaltare och substrategier. Galaxy var ner på månaden med förluster över hela linjen, mest i aktieindex.

På ett ögonblick har de makroekonomiska utsikterna förändrats från "konjunkturavmattning" till "kraftig lågkonjunktur". Efter att Covid-19 tvingat fram en storskalig global nedstängning förväntas det nu allmänt att produktionen kommer att minska kraftigt under 2020H1. Det förväntas dock också att den globala ekonomin kommer att återhämta sig betydligt under andra halvåret. När, och i vilken utsträckning, kommer att bero på hur länge den akuta viruskrisen kommer att pågå och hur väl regeringar världen över kommer att kunna dämpa dess ekonomiska effekter. Med det sagt, efter förra veckans återhämtning, är RPMs portföljer nu balanserade, dvs långa aktier och obligationer, våra indikatorer är i stort sett neutrala, medan portföljriskerna förblir väl kontrollerade, något under långsiktigt genomsnittliga nivåer.

RPM Evolving CTA Fund mars 2020

RPM Galaxy mars 2020