Hur är CTAs positionerade?

De senaste veckorna har vi fått många frågor om hur CTAs är positionerade (främst i aktiesektorn), och vad vi tror framöver. Den sistnämnda frågan är ren spekulation, så vi lämnar den för nu. Vill ni däremot veta mer om hur CTAs har avkastat under tidigare aktiekriser så kan ni läsa mer HÄR.

Den första frågan är också delvis svår att svara på då CTAs anpassar sina positioner efter vad deras systematiska modeller säger och därmed kan positionerna ändras från en dag till en annan (gäller främst kortsiktiga CTAs). Det vi kan visa är en bild på hur positionerna såg ut per igår, 19/11. De 15 största positionerna i våra två fonder kan ses nedan. En position med ett värde större än noll signalerar en lång position (dvs tjänar på uppgång) och ett värde under noll signalerar en kort position (dvs tjänar på nedgång).

Positionerna är snarlika i båda fonderna med US Dollar som största långa position och med en kort position i amerikanska obligationer (dvs tror på fallande pris / stigande räntor). Vissa skillnader finns också, då tex. RPM Evolving är mer tydligt kort amerikanska aktier, medan RPM Galaxy är kortare i de flesta andra regioner (aktier). Fonderna har även olika syn på positioneringen i Naturgas (Nat Gas). Men som sagt, positionerna nedan är tagna från den 19/11 och kan vara förändrade redan imorgon….

RPM Evolving CTA Fund

Top15 Evolving.png

RPM Galaxy

Top15 Galaxy.png