MÅNADSBREV: AVTAGANDE TILLVÄXT, STIGANDE RÄNTOR

Förra månaden ökade tidsseriemomentumet (TSMOM) mätt som RPM:s MDI, efter fortsatta trender i råvaror, återhämtning i aktiemarknaderna och prisfallet på obligationer som tog fart.

På aktiesidan återhämtade sig indexen kraftigt efter fallet i september, mestadels efter positiva resultatrapporter, en avtagande inflationsoro och en (preliminär) lösning för att utöka det amerikanska skuldtaket. När det gäller obligationer fortsatte räntorna att stiga under större delen av månaden efter hökaktiga signaler från Fed och förväntningar på att centralbanken skulle dra tillbaka stödet från kriseran redan före årsskiftet. Trots detta föll den amerikanska dollarn efter hökaktiga kommentarer från andra centralbanker och stigande volatilitet på valutamarknaderna.

På råvarusidan fortsatte oljepriserna att stiga och nådde den högsta nivån på sju år på grund av farhågor om att efterfrågan återhämtade sig snabbare än vad producenterna kunde leverera till marknaden. På andra håll fortsatte vetepriserna att stiga på grund av ihållande höga gödselpriser.

Den globala återhämtningen har tagit en paus samtidigt som inflationstrycket är fortsatt högt. För vissa länder verkar Covid-19 vara ett minne blott även om Delta-relaterade fall ökar nästan överallt. Tills vidare är narrativet om avtagande tillväxt och stigande räntor intakt. Under månaden hade RPM-indikatorerna blivit mer positiva och därför ökades portföljriskerna till över långsiktigt genomsnittliga nivåer där de kommer att hållas kvar tills vidare.

För mer detaljer - läs respektive fonds månadsrapport nedan:

RPM Evolving CTA Fund oktober 2021

RPM Galaxy oktober 2021