RPMs månadsbrev okt 2018; stor spridning i CTA-avkastning i oktober

I oktober ökade volatiliteten dramatiskt och aktier hade sin sämsta månad på sju år. Detta när oro över den stigande amerikanska räntan sammanföll med rädsla för sämre global tillväxt och nedskrivna förväntningar på amerikanska bolagsvinster.

RPMs fonder var precis som CTA-index ner i oktober, men avkastningen skiljde sig markant mellan sub-strategier. I RPMs fonder var bästa CTA +8.9% och sämsta ner 12.3%. Den största gruppen, Trendföljande CTAs, hamnade på fel sida i det hastiga aktiefallet med stora förluster till följd. Även de avbrutna trenderna i kaffe och socker bidrog till de röda siffrorna. I RPM Evolving var sex av sju trendföljare ner och i RPM Galaxy var båda trendföljarna ner. 

Den stora skillnaden mellan RPMs fonder i oktober var avkastningen från diversifierande CTA-strategier. I RPM Evolving var fem av sex diversifierande CTAs upp, då de antingen tajmade rörelserna i aktier väl (kortsiktiga CTAs), låg rätt positionerade för volatilitetsökningen (VIX-CTAs) eller låg rätt i sina relative value positioner (systematiskt fundamentala CTAs). I RPM Galaxy däremot så "försvann" diversifieringen i oktober, då fondens kortsiktiga CTA tajmade aktiefallet fel och därmed förstärkte förlusterna i fonden. 

För mer detaljer - läs respektive fonds månadsrapport nedan:

RPM Evolving CTA Fund

RPM Galaxy