Vad har CTAs gemensamt med Dennis Rodman? Ledtråd: En Bra defensiv stärker din offensiv ...

Om man bara tittar på poängsnittet för spelare som har blivit invalda i basketens (NBA) Hall of Fame så ställer sig vissa frågan hur Dennis Rodman kan ha hamnat där. Rodman var en värdelös skytt och inte under någon av hans säsonger hade han ett poängsnitt på över 11 poäng per match, men ändå är han en av historiens bästa basketspelare när man tittar på vad han tillförde de lag han representerade. Artikeln nedan av Christopher Cole från Artemis Capital beskriver på ett bra sätt vad CTAs och andra "long volatility" strategier har gemensamt med Dennis Rodman och varför de behövs i en portfölj:

"Rodman dominated the game without scoring by dramatically improving the statistical efficiency of his teammates via rebounding and defense."

"Rodman tops the list of players with positive team margin of victory differential with him in the lineup vs. without him.......when paired with efficient scorers he amplified team offensive efficiency to a higher level."

"Volatility (CTAs and other long volatility strategies) alters a portfolio, not by making money all the time, but by improving the risk-adjusted efficiency of other assets and creating new opportunities in bear markets."

Dennis Rodman and the Art of Portfolio Optimization