Augusti: CTAs upp när flera marknader börjar "trenda"

I augusti fick de traditionella trendföljarna äntligen betalt för sitt eviga sökande efter trender. Även om det var en del turbulens på främst aktiemarknaden under månaden, med oron kring bl.a. Nordkorea, så fortsatte ett antal viktiga marknader sina trender från tidigare månad och många CTAs kunde kapitalisera på bl.a. sina korta positioner i Amerikanska Dollarn, sina långa positioner i ädelmetaller och sina långa positioner i obligationer. 
  
I RPMs fonder var dessa traditionella trendföljare månadens bästa sub-strategi och var upp mellan 3% och 6%. "Hybrida trendföljare", kortsiktiga CTAs samt systematisk Makro hade blandade resultat och varierade från -8% till + 1.4%. 

När vi nu går in i september så ser vi att vårt trendmått (MDI) har börjat stiga från tidigare väldigt låga nivåer, och vi har också ökat andelen trend i våra fonder. Vi står även redo att eventuellt göra en generell riskökning i våra fonder, givet att Mario Draghi inte kommer med nya överraskningar senare i veckan (7 sep).

För att läsa våra fonders månadsbrev så klicka på länkarna nedan:

RPM Evolving CTA Fund Aug 2017

RPM Galaxy Aug 2017

Placera rekommenderar RPM Galaxy som "det försiktiga alternativet"

Pär Ståhl på Placera (www.placera.se) fortsätter rekommendera RPM Galaxy som del av det försiktiga fondalternativet.

"Tanken med Placeras alternativa fondplacering är att få en stabil och jämn avkastning till en betydligt lägre risk än aktiemarknaden. Vi tror att om aktienedgången sprider sig till de amerikanska börserna och det blir en längre nedgångsperiod för aktier under hösten, kan det försiktiga fondalternativet vara lite av en ”säker hamn”, precis som det är tänkt." skriver Pär Ståhl.

Läs hela artikeln här nedan:

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/08/31/det-forsiktiga-fondalternativet.html

 

Långa aktiepositioner! Crisis Alpha?

Många investerare börjar bli oroliga för övervärderade aktiemarknader. Vissa söker skydd hos CTAs som en källa till "Crisis Alpha". Samtidigt så är CTAs långa aktier, då denna sektor varit den enda som uppvisat uthålliga trender under året. I denna RPM Educational så tittar vi närmare på vilka sektorer som vanligtvis levererar Crisis Alpha och hur lång tid det normalt tar för CTAs att vända sina långa aktiepositioner. 

RPM Educational #4: Long Equities! Crisis Alpha?

Har ni frågor, kommentarer eller vill diskutera CTAs i allmänhet eller RPMs fonder i synnerhet så är ni hjärligt välkomna att höra av er!

 

RPM Galaxy nominerad för en CTA Intelligence European Performance Award 2017

RPMs fond RPM Galaxy är nominerad till en CTA Intelligence European Performance Award 2017 i kategorin "Best Multi Manager". 

Den tid som utvärderas (1 juli 2016 - 30 juni 2017) har varit svår för CTAs med kortlivade trender och låg volatilitet. RPM Galaxy har, tack vare sin strategibalansering (aktiv allokering mellan trendföljande och kortsiktiga CTAs), lyckats relativt väl och står sig starkt mot konkurrensen.

För att läsa mer om nominering klicka på länken nedan. Vill ni ha mer information om RPM Galaxy klicka HÄR

https://www.eiseverywhere.com/ehome/index.php?eventid=255010&tabid=603307

 

 

Trender i valutor och aktier gav CTAs en skjuts uppåt i juli

Många sektorer var svårhandlade under månaden, men tydligare trender i valutor (en sjunkande USD) samt aktier (upp i främst USA) gjorde att RPMs fonder fick en skjuts uppåt i juli.
 
De flesta trendföljande förvaltare hade positiv avkastning med vinster i just valutor och aktier men med förluster i råvaror. Månadens bästa CTA låg dock rätt positionerad i råvarusektorn och gjorde vinster från bl.a. boskap (Live Cattle och Lean Hogs) och jordbruksprodukter (Vete, Kaffe, Sojabönor mm).

I RPM Evolving CTA Fund har vi efter våren och sommarens tillskott (två nya kortsiktiga CTAs som  främst handlar VIX-kurvan, samt två nya hybrid-trendföljare) 13 stycken CTAs i fonden. I enlighet med vårt "Evolving CTA koncept" så fortsätter vi vårt arbete med att utvärdera nya förvaltare och kommer kontinuerligt lägga till/fasa ut CTAs.

RPM Galaxy fortsätter med ett koncentrerat innehav av tre stycken väl etablerade CTAs (två trendföljare och en kortsiktig CTA).

För att läsa mer om våra fonder och ta del av senaste månadsbreven så klicka på "Fonder"
 

Placera.se fortsätter rekomendera RPM Galaxy som del av det försiktiga fondalternativet

Pär Ståhl på Placera.se fortsätter rekommendera RPM Galaxy som del av det försiktiga fondalternativet. 

"Den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen vid en längre börsnedgång."

Läs artikeln här:

Det försiktiga fondalternativet

RPMs sommarhälsning 2017: Inte bara vädret som skapar osäkerhet....

Även om det inte ser ut så när man tittar ut genom fönstret idag så är sommaren här. Den svenska sommaren, alltid lika efterlängtad, men också förknippad med så mycket osäkerhet gällande väder och vind. Osäkerhet är också temat på RPMs sommarbrev. När vi nu närmar oss halvårsskiftet och reflekterar över årets första halva så är just osäkerheten och vad den gör med marknaden ett av de stora samtalsämnena. 

Klicka på länken nedan för att läsa våra tankar om marknaden 2017 och hur osäkerheten påverkar CTAs.

RPMs sommarbrev 2017 - Volatilitet: Ett "tail event" 2017

Vill ni höra mer om CTAs så titta gärna på EFN börslunch special på onsdag 28 juni då RPMs Per Ivarsson är gäst och delar med sig av våra tankar kring marknader, avkastning och vad man kan förvänta sig av CTAs framöver (EFN Börslunch)

Med detta vill vi önska er alla en riktigt skön sommar med låg vädervolatilitet!

Inflation - kommer monstret under sängen att vakna?

Inflation, när/var/hur mycket? Centralbanker runt om i världen lägger tid och fokus på att nå inflationsmålen, och visst visar siffrorna på att inflationen tickar uppåt (med vissa hack i kurvan såklart...). Med detta i åtanke så tänkte vi att det kunde vara intressant att titta på CTAs och hur de hanterar olika inflationsregimer. Mer specifikt tittar vi på om CTAs kan erbjuda ett inflationsskydd och om så, vad är det som ger detta skydd? 

Detta är den 3e delen av vår serie "RPM Educational". Klicka på länken nedan för att läsa:

RPM Educational #3: Inflation - the monster under the bed

Har ni frågor/funderingar kring CTAs i stort eller RPM och våra fonder i synnerhet så tveka inte att höra av er!

 

 

 

 

RPM Galaxy får pris från Geld Magazin i Österrike för avkastningen över 1, 3 resp 5 år

RPM är glada att vår fond RPM Galaxy återigen har blivit prisad av Geld Magazin i Österrrike. Denna gång får fonden pris för dess avkastning över 1, 3 respektive 5 år. Läs mer om detta nedan:

Geld Magazin 2017

RPM Galaxy är en multi-CTA fond som allokerar till stora, väletablerade CTAs som har uppvisat stark avkastning över tid och som RPM bedömer har en egde. Fonden investerar idag med tre CTAs, varav två stycken är trendföljande och den tredje är en kortsiktigt CTA. RPM utvärderar förvaltarna kontinuerligt (och byter ut/lägger till CTAs vi behov) och skiftar kapital mellan fondens innehav. 

 

 

Placera rekommenderar RPM Galaxy som del av det "försiktiga fondalternativet"

Placera's Pär Ståhl rekommenderar RPM Galaxy som del av deras alternativa fondstrategi. 

Placera skriver att "Den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen."

Läs hela artikeln här: 

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/05/31/det-forsiktiga-fondalternativet.html

 

The EKG of trend following - RPM Educational #2

Vi hoppas ni uppskattade vår första RPM Educational förra månaden som diskuterade drawdowns och möjligheten att tajma CTA-investeringar. 

Nu är det så dags för den andra upplagan av RPM Educational, i denna så tittar vi närmare på vad som driver avkastningen hos CTAs, eller snarare, vad som driver de trender som CTAs behöver för att generera avkastning.

Läs denna här: RPM Educational #2: The business cycle - the EKG of trend following

Har ni feedback eller frågor, tveka inte att kontakta oss! 

Volatiliteten nere på historsikt låga nivåer - hur påverkar detta CTAs

Volatiliteten, på både aktiemarknaden och på terminsmarknaden, är nere på historiskt låga nivåer. Vad betyder detta för CTAs? CTAs är en så kallad "lång volatilitetsstrategi", dvs. de tjänar typiskt sett pengar under perioder av stigande volatilitet eller när marknader rör på sig, mycket och under helst en längre tid. Dessa perioder av ökande rörelser på marknaden brukar ibland sammanfalla med större och kraftigare nedgångar på aktiemarknaden och är då CTAs bidrar med så kallat Crisis Alpha (se te.x. rörelsen 2008 i graferna nedan).

Den senaste tidens sjunkande volatilitet och stabiliseringen (tillfälligt?) på låga nivåer har således inte gynnat CTAs. Det som är positivt för en CTA-investerare är att volatiliteten aldrig/sällan är kvar på dessa låga nivåer under en längre tid, utan ersätts av perioder med stigande volatilitet.

Disclaimer: Past performance is not indicative of future results

RPMs 9e "CTA Research Seminar" den 25 april

Den 25 april anordnar RPM sitt 9e CTA Research Seminar i Stockholm. Denna gång kommer vi få se presentationer från två trendföljande CTAs. Det är KeyQuant från Paris (del av RPM Evolving CTA Fund) och Transtrend från Rotterdam (en av världens största CTAs och del av RPM Galaxy). Efter dessa presentationer följer en paneldebatt där CTAs i allmänhet diskuteras tillsammans med ovan nämnda talare samt Kathy Kaminski (medförfattare till boken: Trend following with Managed Futures: The search for Crisis Alpha) och Mikael Stenbom från RPM. 

Fullständig agenda kan ses nedan:

RPM CTA Reserach Seminar April 2017

Should I stay or should I go?

Should I stay or should I go? Dvs ska man köpa, sälja eller behålla CTAs efter att de gått dåligt?

De flesta CTAs och CTA-fonder är just nu i en sk. drawdown. En drawdown är värdeminskningen från en tidigare all-time-high (ATH) i ett avkastningsindex. Ofta uttrycks den i procent. När detta skrivs är Société Générales CTA Index – ett allmänt använt mått på hur det går för CTAs – i en drawdown på ca 11% från senaste ATH, räknat på dagliga data. En drawdown har alltså inget att göra med kalendertid eller årets avkastning – endast värdeminskning från ATH.

Drawdowns är obehagliga. De skapar osäkerhet. Kommer det att bli värre? Ska jag sälja?

I denna första upplaga av "RPM Educational" diskuterar vi hur en investering i CTAs avkastat beroende på tidpunkt på investering. Huvudpoängen är att de avkastningar som följt 3, 6 resp. 12 månader efter det att CTAs befunnit sig i större drawdowns, är väsentligen bättre än genomsnittet. Större drawdowns har i allmänhet utgjort utmärkta tillfällen att investera i CTAs – och mindre utmärkta tillfällen att sälja.

Läs hela texten här: RPM Educational #1 - Should I stay or should I go?

Har ni frågor eller kommentarer så hör gärna av er till oss!

RPM's fonder nominerade till "Best Nordic CTA 2016" av HedgeNordic

Både RPM Evolving CTA Fund och RPM Galaxy är nominerade till en Nordic Hedge Award 2016 i kategorin "Best Nordic CTA".

2016 var RPM Evolving CTA Fund (EUR) upp 4.1% och RPM Galaxy (EUR) var upp 4.9%. Ledande branschindex såsom Société Générale CTA Index och Barclay BTOP50 Index var ned 2.9% respektive ned 4.4% under året.

Läs mer om Nordic Hedge Award 2016 nedan:

Nordic Hedge Award 2016

RPMs fonder upp i februari

I februari var RPM Evolving CTA Fund upp 5.0% (-1.8% YTD) och RPM Galaxy var upp 4.4% (+4.0 YTD). 

Under månaden återhämtade sig CTA-avkastningen märkbart då de positiva trenderna återvände till aktiemarknaderna och förnyad politisk oroi euroområdet drev obligationsräntorna lägre.
 
I RPM Evolving var trendföljande och fundamentala strategier upp medan de kortsiktiga strategierna var negativa på månaden efter förluster från främst energisektorn. I RPM Galaxy var samtliga strategier upp.
 
Vi ser att marknadstrenderna återvänt, men att den nuvarande trendmiljön är nästan uteslutande driven av rallyt på aktiemarknaderna. Därmed har riskkoncentrationen ökat och därmed också portföljriskerna till något över genomsnittliga nivåer. Dessutom har vårt aggregerade mått på marknadstrender, MDI, förblivit i ingenmansland. Med tanke på den nuvarande lönsamma, men ensidiga marknadsmiljön, behåller vi fördelningen i stort men ökar upp allokeringen till förvaltare med diversifierande positioner där så är möjligt.

Läs respektive fonds månadsrapport här:

RPM Evolving CTA Fund E-R

RPM Galaxy E