Kom och jobba med oss!

Nu söker vi en fondadminstratör till vårt Middle Office!

Din roll:
Du kommer att tillhöra vårt Investment Operations team där du framförallt kommer att arbeta med det löpande arbetet inom gruppen. Detta innefattar bland annat NAV-kursberäkningar, dagliga och månatliga avstämningar samt sammanställning av kundrapporter för ett flertal fonder. Vi erbjuder en bred roll där du kommer arbeta med allt från fondadministration till cash management och riskanalys.

Detta söker vi:
Vi söker dig som har en civilekonomexamen eller motsvarande utbildning och som är nyutexaminerad eller har något års erfarenhet av liknande arbete. Du har god datorvana och kan hantera Officepaketet, med goda kunskaper inom Excel. Som person söker vi dig som är effektiv, noggrann och strukturerad samt att du gillar att arbeta och samverka i grupp. Då olika arbetsmoment har skiftande arbetsbelastning, med tydliga deadlines och höga kvalitetskrav, ser vi även att du är ansvarstagande och flexibel i ditt arbete.

Goda kunskaper i tal och skrift på både svenska och engelska är ett krav.

Din ansökan:
Stämmer detta in på dig? Ansök redan idag!

Läs mer på länken nedan:

Fondadministratör till RPM

RPMs fonder svagt ner i maj

RPMs fonder slutade ner i maj. Uppgångar tidigt i månaden i energi och aktier, utraderades den sista veckan till följd av OPECs annonsering om att de diskuterar en ökad produktionstakt, vilket fick oljan att falla tillbaka, samt geopolitisk oro kring handelstullar, Italiens regeringskris mm. vilket gjorde aktiemarknaderna nervösa.

RPM Evolving CTA Fund slutade månaden ner ca 1.1% medan RPM Galaxy var ner ca 0.8%.

Läs mer detaljerade månadskommentarer nedan:

RPM Evolving CTA Fund maj 2018

RPM Galaxy maj 2018

RPM är nu medlemmar av Swesif!

RPM är nu medlemmar av Swesif, ett oberoende nätverksforum för organisationer som arbetar för eller med hållbara investeringar i Sverige. Den långsiktiga målsättningen med Swesif är att:

  • Öka kunskapen om hållbara investeringar
  • Vara ett nätverk och mötesplats för utbyte av kunskap och erfarenheter
  • Bidra till relevant statistik över hållbara investeringar i Sverige.
  • Vara en kanal till det lagstiftande arbetet inom EU
  • Bidra till den allmänna debatten om hållbara investeringar

Vill du veta mer om RPMs hållbarhetsarbete så hittar du det här: Hållbarhet

Vill du veta mer om Swesif så hittar ni det på länken nedanför:

www.Swesif.se

Stor uppslutning på vårt 11e "RPM CTA Research Seminar"

Över 40 investerare deltog på det 11e RPM CTA Research Seminar på Hotell Anglais i Stockholm. Deltagarna fick höra på presentationer från:

Hans-Olov Bornemann, Head of Global Quant Team, SEB

Jesper Sandin, Portfolio Manager, Lynx Asset Management

Alexander Mende, Senior Investment Analyst, RPM

Efter presentationerna modererade Ulrika Bergman från Nobelstiftelsen en uppskattad paneldiskussion. En längre sammanfattning av presentationerna och diskussionerna kommer senare i veckan.

RPM vill tacka alla talare och deltagare för att ni kom!

 

 Stockholm, 15e maj 2018

Stockholm, 15e maj 2018

RPMs fonder fortsatte upp i april - läs månadskommentarerna här!

Både RPM Evolving CTA Fund (+1.1%) och RPM Galaxy (+2.4%) var upp i april med vinster från framförallt stigande obligationsräntor i USA och stigande energipriser. 

Tittar vi på positionerna i fonderna per sista april så är de 5 största:

- Kort amerikanska obligationer (dvs positionerad för fortsatt stigande räntor)

- Kort amerikanska aktieindex (dvs positionerad för fallande aktiemarknader i USA)

- Lång råolja (dvs positionerad för fortsatt stigande priser)

- Lång europeiska obligationer (dvs positionerad för fallande räntor)

- Lång europeiska aktier (dvs positionerad för stigande aktiepriser)

För mer information, se månadskommentarerna nedan:

RPM Evolving CTA Fund E-R

RPM Galaxy E

 

RPM Galaxy prisad på HedgeNordic Awards 2018

HedgeNordic (www.hedgenordic.com) utser varje år vinnarna i ett antal olika hedgefondkategorier baserat på kvantitativa och kvalitativa aspekter. I onsdags, 25/4, på HedgeNordic Awards 2018 mottog RPM Galaxy 2a platsen i kategorin "Best Nordic CTA". På plats för att ta emot priset var Johanne Schou Vassbotn (Head of Investment Operations) och Per Ivarsson (vice VD) från RPM. 

RPM Galaxy är en diversifierad multi-CTA fond med tydligt fokus på trendföljande strategier och Crisis Alpha. Fonden investerar i stora, väletablerade CTAs med långt track-record*. Ca 75% av fonden innehav utgörs av trendföljande strategier medan 25% är diversifierande kortsiktiga CTA-strategier. RPM utvärderar fondens CTAs på löpande basis, allokerar mellan förvaltarna och justerar fondens risknivå med stöd från egenutvecklade indikatorer och analyser. 

 HedgeNordic Awards 2018, Stockholm April 25

HedgeNordic Awards 2018, Stockholm April 25

 

* till skillnad från RPMs andra fond RPM Evolving CTA Fund som investerar i mindre CTAs med kortare historik och som befinner sig i en tydligt utvecklingsfas. 

 

Viktig information: Detta material utgör inte investeringsrådgivning. En investerare som överväger att investera i fonden bör noggrant läsa fondens faktablad, prospekt och informationsbroschyr innehållande fondbestämmelserna. Dessa dokument finns tillgängliga på RPMs hemsida, www.rpmfonder.se. Att placera i fonder innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

RPM bjuder in till det 11e "RPM CTA Research Seminar"

Den 15e maj är det dags för det 11e RPM CTA Research Seminar på hotell Anglais i Stockholm. Våra research-seminarier vänder sig till institutionella investerare som vill veta mer om CTAs och lyssna till aktuell research och trender i branschen.

Denna gång har vi ett svenskt tema och har bjudit in våra svenska CTA-kollegor från Lynx och SEB (Global Quant Team). Efter de tre presentationerna följer en paneldebatt på ämnet CTAs, risk mitigation, förväntningar, trender mm. Denna panel leds av Ulrika Bergman, CIO på Nobelstiftelsen. 

För mer detaljer - se programmet nedan:

RPM CTA Research Seminar May 2018 - Invitation

RPM CTA Research Seminar May2018.PNG

RPM Educational #6 - Reflektioner på Q1 2018 från ett CTA perspektiv...

Det första kvartalet 2018 innehöll det mesta, från de starka, breda trenderna i januari till den våldsamma två-dagars korrigeringen och trendvändningen i början av februari och till sist en nervös, osäker marknad i mars. I denna RPM Educational tittar vi på vad som hände första kvartalet, hur CTAs reagerade på marknadsrörelserna och om dessa rörelser var inom förväntan.

RPM Educational #6 Reflections from Q1 2018

Trender i råvaror bakom positiv avkastning i mars. Läs månadsrapporterna här

I mars steg RPM Evolving CTA Fund med 0.6% och RPM Galaxy med 0.3%.

Månaden dominerades av oron kring ett eventuellt handelskrig mellan USA och resten av världen (speciellt Kina). Till följd av detta såg vi en fortsatt volatil marknad under månaden där globala aktieindex ändrade riktning efter den återhämtning vi såg andra halvan av februari, VIX volatilitetsindex spikade upp och statsobligationspriserna steg. På valutamarknaden rörde sig den amerikanska dollarn i ett smalt band efter att Fed meddelat att man höjer styrräntan med 0.25%, men att man nu bara ser två räntehöjningar till under året som det mest sannolika scenariot.

På råvarumarknaden såg vi däremot trender; råoljan steg under månaden och nådde tillfälligt drygt 70USD/fat. Även Kakao steg kraftigt då efterfrågan ökat samtidigt som det varit produktionsproblem i Väst Afrika.

Läs månadsrapporterna på länkarna nedan:

RPM Evolving CTA Fund Mars 2018

RPM Galaxy Mars 2018

 

RPM presenterar på "Risk Mitigation Research Seminar" i Amsterdam den 26 april

Den 26e april anordnar Altech Partners "Risk Mitigation Research Seminar" i Amsterdam. Bland talarna finns förutom RPM, ett urval av CTAs (Transtrend, ISAM och Independent View), samt några av Europas största investerare. Se länken nedan för mer information:

Risk Mitigation Research Seminar - Amsterdam April 26th

Vill ni ha mer information om Risk Mitigation Strategies så läs gärna vårt tidigare inlägg om detta på länken nedan:

Risk Mitigation Strategies

RPM Galaxy nominerad till en HedgeNordic Award 2017 i kategorin bästa Nordiska CTA...

HedgeNordic utser varje år vinnare i en mängd olika hedgefond-kategorier. Precis som 2016, har nu RPM Galaxy blivit nominerad till en HedgeNordic Award 2017 i kategorin "bästa nordiska CTA". Se samtliga nominerade fonder på länken nedan:

https://hedgeaward.com/2017-nominations/

 

RPM Galaxy är en diversifierad multi-CTA fond med tydligt fokus på trendföljande strategier och Crisis Alpha. Fonden investerar i stora, väletablerade CTAs med långt track-record*. Ca 75% av fonden innehav utgörs av trendföljande strategier medan 25% är diversifierande kortsiktiga CTA-strategier. RPM utvärderar fondens CTAs på löpande basis, allokerar mellan förvaltarna och justerar fondens risknivå med stöd från egenutvecklade indikatorer och analyser. 

 

 

 

* till skillnad från RPMs andra fond RPM Evolving CTA Fund som investerar med mindre CTAs i med kortare historik och som befinner sig i en tydligt utvecklingsfas. 

Aktiefall och trendkollaps - läs månadsbreven för februari här...

Aktiefall och trendkollaps

Februari blev januaris motsats då den starka arbetsmarknadsstatistiken från USA visade sig bli startskottet för ett av de kraftigaste och hastigaste aktiefall vi sett på flera år. Paniken på aktiemarknaden spred sig blixtsnabbt till andra marknader och under den första veckan i februari reverserade alla de långa tillväxttrenderna som CTAs tjänade pengar på i januari (med undantag för obligationsmarknaden). Tittar vi på Société Générale CTA Index så var februari 2018 den sämsta månaden sedan november 2001 och den näst sämsta månaden någonsin. 

Den riskminskning vi gjorde på månadsskiftet Jan/feb blev lyckad i RPM Evolving CTA Fund då förlusterna begränsades med ca 2%. I RPM Galaxy försvann diversifieringen mellan förvaltarna då korrelationerna spikade under första veckan av februari och vår riskminskning gav tyvärr liten effekt.

Läs månadskommentarerna nedan:

RPM Evolving CTA Fund - Feb 2018

RPM Galaxy - Feb 2018

Även om ekonomin i stort fortfarande ser stark ut, speciellt i USA, så är alla trender förutom i obligationsmarknaden mer eller mindre bortblåsta. Efter att volatilitet och korrelationer i februari spikat till nivåer vi inte sett på flera år har våra förvaltare reducerat sina positioner och portföljrisken har därmed kommit ner ordentligt. Våra indikatorer som förra månaden varnade oss och fick oss att minska risken, är nu på neutrala nivåer igen, vilket indikerar en risknivå i linje med långsiktiga nivåer. Vi har därför ökat upp risken något och ombalanserat mot trendföljande strategier inför mars månad.

Februari 2018 - en av de sämsta månaderna för CTAs. Läs mer i HedgeNordics artikel...

Årets första två månader har varit en berg-och dalbana för CTAs. Upp som en sol i januari då trenderna växte sig starka inom flera olika sektorer, och sen ner som en pannkaka i februari då volatiliteten spikade och de tidigare trender hastigt vände håll. 

I denna artikel från HedgeNordic tittar de närmare på avkastningen från Nordiska CTAs i februari och sätter den i relation till några av världens största CTAs och benchmarks.

http://hedgenordic.com/2018/03/february-volatility-spike-beats-ctas-to-the-ground/

Crisis Alpha!? En genomgång av historiska kriser på aktiemarknaden och CTA-avkastning...

Den senaste veckan har vi fått många frågor om "Crisis Alpha", dvs. CTAs förmåga att generera avkastning när börsen går ner. En orsak till att dessa frågor kommit upp är att CTAs, precis som aktier, haft en tung februarimånad med förluster från alla sektorer förutom obligationer. Men vad krävs då för att CTAs ska leverera Crisis Alpha?

Som vi ser i grafen nedan så har CTAs levererat bra avkastning under alla längre aktiekriser sedan 1980.

Equity drawdown.png

Men vad är egentligen en aktiekris? Om vi använder MSCIs definition på en aktiekris, dvs att globala aktier (MSCI World TR) är ner mer än 4.0% under en månad, ser kriserna ut som nedan: 

All crises.png

Som vi ser i tabellen så har CTAs fungerat som ett skydd mot aktiefall i 25 av 31 perioder. Gemensamt för de 6 tillfällen när CTAs inte varit ett skydd, är att de har varit kortlivade kriser. Tillfälliga korrigeringar på aktiemarknaden som varar kortare än några veckor är svårhanterade även för CTAs, som oftast fokuserar på lite längre trender.

Det finns dock även korta kriser där CTAs tjänat pengar. Ett sådant exempel är Brexit 2016. Det som avgör om en av dessa kortlivade kriser/korrigeringar ska vara negativ eller positiv är vilka andra sektorer (förutom aktier) som rör sig under krisen och hur CTAs ligger positionerade. Under Brexit förlorade tex. CTAs på sina långa aktiepositioner, men tjänade samtidigt mycket pengar på obligationer, valutor och metaller.

Typiskt sett så förlorar CTAs på aktier i början av en kris. Om krisen fortsätter längre än någon vecka hinner CTAs justera sina positioner och kan tjäna pengar på korta aktiepositioner (givet att aktiefallet fortsätter). Men den främsta framgångsfaktorn bakom Crisis Alpha är CTAs diversifierade positionering och exponering mot andra marknader än aktier, såsom obligationer/räntor, metaller, valutor och övriga råvaror. Aktiefall driver nämligen trender i andra marknader och ger CTAs flera möjligheter till vinster. I grafen nedan visar vi hur vinster/förluster per sektor sett ut under ett antal av dessa kriser.

PnL sector.png

Hur den turbulens vi sett på marknaden i februari kommer utveckla sig framöver återstår att se. Det vi vet är att CTAs är fullt systematiska och helt reaktiva och kommer agera utifrån de pristrender vi ser på marknaden. Sett till historien har detta tillvägagångssätt att handla marknaderna varit ett framgångsrecept för att leverera Crisis Alpha. 

 

*RPM Technical Composite är den kapitalviktade avkastningen från samtliga RPM mandat vid varje given tidpunkt (startdatum Jan 1993)

Viktig information: Detta material utgör inte investeringsrådgivning. En investerare som överväger att investera i fonden bör noggrant läsa fondens faktablad, prospekt och informationsbroschyr innehållande fondbestämmelserna. Dessa dokument finns tillgängliga på RPMs hemsida, www.rpmfonder.se. Att placera i fonder innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

 

CTAs = Crisis Alpha? Kommentar till senaste dagarnas avkastning...

Hur har CTAs hanterat de senaste dagarnas rörelser på marknaden?

CTAs är ner, ordentligt, med förluster från bla. långa aktiepositioner, långa energipositioner och en kort position i amerikanska obligationer. Nästan alla trender som gav de stora vinsterna i januari har nu vänt hastigt och olustigt.

Varför blir förlusterna så stora?

De flesta CTAs är väldiversifierade och handlar många olika marknader, från aktier, energi, och jordbruksprodukter till valutor, obligationer och räntor. I januari såg vi starka trender i många olika marknader och CTAs anpassade sina positioner därefter (med stora vinster i januari som följd). Detta medförde att vi i början av februari var positionerade för fortsatt stigande aktiemarknader, stigande energipris, stigande amerikanska räntor och en fortsatt försvagad US dollar. Under de senaste dagarna så har alla dessa trender vänt, korrelationen mellan marknader har stigit kraftig och förluster har därmed aggregerats över flera sektorer. Cirka 70% av fondernas positioner har varit förlustbringande de senaste dagarna. De få positioner som erbjudit skydd är långa positioner i europeiska obligationer, lång position i japanska Yen samt till viss del en lång position i guld.

CTAs sägs erbjuda “Crisis Alpha”, dvs ska vara ett skydd när börsen faller. Varför är det inte så denna gång?

CTAs har varit en tillförlitlig källa till Crisis Alpha genom alla aktiekriser sedan 80-talet. Vi tror stenhårt på att det kommer vara så även i framtiden. Viktigt att komma ihåg är att CTAs till största delen är trendföljare, och behöver en trend för att tjäna pengar. Hastiga aktiefall - som det de senaste dagarna - som kommer efter en period av väldigt starka marknader är alltid svårt för CTAs. Om nergången fortsätter en vecka eller två, eller ännu hellre månader så kommer CTAs vända sina positioner och tjäna på aktiefallet och de trender som samtidigt uppstår i andra marknader.

Hur lång tid tar det för CTAs att vända sina positioner?

Detta varierar stort mellan individuella CTAs. I våra portföljer brukar det i snitt ta 2-4 veckor att gå  från en signifikant lång position till en signifikant kort position. Men det varierar som sagt stort. De CTAs som vi har i RPM Evolving CTA Fund är generellt sett snabbare på att vända sina positioner än de mer etablerade CTAs som finns i  RPM Galaxy.

Har vi sett liknande situationer tidigare?

Att marknader vänder hastigt och olustigt händer från tid till tid. Vi hade tex en liknande situation i februari 2007 när marknaden föll kraftigt några dagar efter oro på de Kinesiska börserna. Det fallet hade dock återhämtats inom två månader och utmynnade sedan i den finanskris vi såg under andra halvan 2007 och under 2008. Under finanskrisen hade CTAs väldigt starkt avkastning och bidrog med Crisis Alpha.

Gör ni några förändringar i fonderna?

Då vi till följd av varningssignaler från våra indikatorer* drog ner exponeringen i fonderna redan i slutet av januari så avvaktar vi nu. Som alltid följer vi noggrant marknaderna och positioneringen i våra fonder och är beredda att vidta åtgärder om så krävs.

* Både vårt trendmått - MDI - och vår indikator som visar risken för korrelationsspikar, sk Coordinated Market Sell-off (CoMaSe) var på höga nivåer

 

Viktig information: Detta material utgör inte investeringsrådgivning. En investerare som överväger att investera i fonden bör noggrant läsa fondens faktablad, prospekt och informationsbroschyr innehållande fondbestämmelserna. Dessa dokument finns tillgängliga på RPMs hemsida, www.rpmfonder.se. Att placera i fonder innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Läs RPMs månadskommentarer för Jan 2018 här...

Trender på bred front ger CTAs en smakstart till 2018

När investerare frågar oss vad CTAs behöver för att generera bra avkastning så brukar vi citera en text från vår Yearly Review: "CTAs generate profits in trending market environments, i.e. when asset prices move substantially and sustainably in many different markets." Dvs, när flera marknader rör sig mycket och uthålligt. Detta är precis vad som hände i januari.
  
Vårt trendmått, RPM MDI, gjorde en imponerande comeback under månaden och nådde nivåer vi inte sett sedan hösten 2014. Detta då globala aktier fortsatte sitt rally, oljepriset steg till följd av krympande lager och geopolitisk oro, obligationsräntor i främst USA steg efter bättre-än-väntade inflationssiffror och på valutamarknaden så fortsatte den amerikanska dollarn att försvagas.

Dessa trender blir tydliga i graferna nedan; den första är vårt aggregerade MDI-mått (prisdata från 77 terminsmarknader som täcker trender från 5 till 260 dagar) och den andra visar MDI uppdelat på sektor och tidsperiod (20 - 100 dagar).

RPM MDI Jan 31 2018.png

 

MDI per sector.png

Även om trenderna är starka och den globala ekonomin fortsätter sin återhämtningsbana så har vi inför februari minskat risken i fonderna.  Detta då MDI, samt vår ”sell-off”-indikator - CoMaSe - har stigit till "kritiska" nivåer och vi har därför som en försiktighetsåtgärd minskat portföljrisken till under den långsiktiga nivån och skiftat en del av risken från trendstrategier till förmån för diversifierande strategier.

Läs månadsrapporterna för respektive fond nedan:

RPM Evolving CTA Fund - Jan 2018

RPM Galaxy - Jan 2018